idei

Am o idee

Tinerii voluntari, deși sunt plini de idei, nu sunt stimulați și motivați în a le transforma în proiecte viabile, neavând abilitățile necesare. Totodată le lipsește rețeaua locală care să îi susțină în procesul de creare și implementare. Cu o finanțare a Agenției Naționale pentru Sport și Tineret, vom aduna între 20-26 septembrie, la Păltiniș, 30 de tineri cu vârsta între 14-35 ani, din Brașov și Sibiu, cu experiență de voluntariat în diverse proiecte comunitare, la tabăra de creativitate „Am o idee”, cu scopul de a le dezvolta capacitatea în a aborda creativ idei de proiecte și activități de & pentru voluntariat destinate combaterii sărăciei și excluziunii sociale.

Broșura cu idei: am o idee brosura1

Trusa de culori

Proiectul finanțat de către Direcția Județeană pentru Tineret Sibiu are ca scop dezvoltarea unui ghid de instrumente și activități nonformale offline și online destinate tinerilor, care să poată fi folosită atât de lucrători/ voluntari din ONG-uri, cât și de bloggerii din Sibiu și Brașov, pentru a diversifica oferta de activități educaționale nonformale și de timp liber. La sfârșitul lunii septembrie, 20 de tineri vor lua parte la un stagiu în Păltiniș și vor crea împreună conținutul trusei de culori, care ulterior va fi distribuit tuturor celor interesați din cele două județe.

Broșura: trusa de culori

Vacanță la bunicii de la țară

O parte din copiii din cartierul Tractorul din Brașov nu au fost niciodată într-o tabără. Mulți nu știu ce înseamnă o vacanță petrecută la bunicii de la țară, pentru că nu au rude la țară sau nu le vizitează. Părinții de abia reușesc să asigure traiul zilnic și nu au resursele necesare pentru a oferi o vacanță copiilor lor. Un grup de tineri inimoși, voluntari Colors a gândit pentru 60 de copii, elevi ai Școlii Generale nr. 13, o săptămână de vacanță, la Cisnădioara, la sfârșitul lunii august, găsind pentru ei chiar și bunici de „împrumut” din sat. Copiii vor avea ocazia să petreacă o săptămână de vacanță în aer curat, să se joace, să învețe despre natură și despre viața la țară. Proiectul este desfășurat în parteneriat cu Școala generală nr. 13 Brașov, Direcția Județeană pentru Tineret Sibiu, finanțat parțial de programul Tineret în Acțiune – componenta 1.2. Inițiative ale tinerilor și susținut de sponsori și donatori. Dacă vrei să trimiți un copil în tabără, donează aici!

Jocurile lui Hippo

Hippo este un hipopotam jucăuș, căruia îi plac foarte mult copiii și natura. De dimineață și până seara el nu ar face altceva decât s-ar juca cu copiii, alergând și făcând tumbe în aer liber. Voluntarii Colors l-au adoptat drept mascota unui program de jocuri outdoor destinat copiilor cu vârsta între 6-12 ani din Brașov. Și pentru că este plin de idei ca și echipa Colors, Hippo ne promite multe jocuri interactive! Primul a fost Castelul fermecat și strumfii colorați, copiii fiind puși la încercare de către vrăjitorul Gargamel.

Zona de mișcare – Sibiu

Zona de mișcare este un spațiu nonconformist destinat activităților de gimnastică de întreținere, drumeții, dans și activități nonformale destinate persoanelor vârstnice, contribuind astfel la menținerea unui tonus activ și la păstrarea mobilității beneficiarilor noștri. Activitățile sunt coordonate de voluntari ai Asociației Colors, cu vârsta apropriată de cea a beneficiarilor și cu experiență anterioară în implementarea de activități de mișcare și se desfășoară timp de două ori pe săptămână, marțea și joia, între orele 10-12, la Casa de Cultură a Studenților din Sibiu (sala de la parter).

Colorează-ți comunitatea – 1001 culori și poveștile lor

Ideea ne-a venit după o săptămână de frunzărit bloguri și filozofat despre problemele tinerilor. Am ajuns la concluzia că sunt puțini cei care reușesc să vadă culorile care-i înconjoară, preferând să observe doar griul deprimant al crizei societății actuale. Așa a apărut un proiect de photo-blogging, care a dorit să adune în zona metropolitană a Brașovului 25 de bloggeri din toată țara, pasionați de fotografie, pentru a surprinde viața plină de culoare a tinerilor de vârsta lor și a le traspune într-un jurnal online. După o perioadă de îndelungi căutări (de finanțatori) și frământări, proiectul a căpătat o dimensiune mai mare, transformându-se într-un proiect de evaluare a lucrurilor pozitive și a culorilor din comunitate, implicând bloggeri și lucrători din ONG-urile brașovene și sibiene. Proiectul „Colorează comunitatea” se derulează în perioada 1 aprilie 2010 – 31 ianuarie 2011 și este finanțat de către Trust for Civil Society în Central & Eastern Europe.

ideas4rent

Ideile se împart în mai multe categorii: idei pe care ținem morțiș să le punem în practică, idei pe care le-am auzit/văzut la alții și ne-au plăcut și idei care ne furnică neuronii. Și pentru că suntem generoși, o parte din aceste idei le donăm.

Eu voluntar. TU?

Eu, tu, noi facem voluntariat și ne implicăm în echipă. Activități de voluntariat și dezvoltare personală destinate tinerilor peste 16 ani, din Brașov, în care valorizăm implicarea, creativitatea și nonconformismul.

Ideea TiA

Ideea TiA este o sesiune de prezentare a oportunităților de finanțare din cadrul programului european Tineret în Acțiune, care se adresează tinerilor cu vârsta între 13 și 30 de ani. Sesiunea durează două ore, este interactivă și oferită gratuit tuturor celor care doresc să aplice la finanțare în cadrul acestui program.

Gala pentru Supervoluntari

Gala a apărut în 2006, în Sibiu, iar din 2008 organizarea ei a fost preluată de asociația Colors, în parteneriat cu Direcția Județeană de Tineret Sibiu. În 2009 ne-am hotârăt să extindem proiectul și în Brașov. Evenimentul urmărește promovarea voluntariatului și premierea celor mai activi voluntari din comunitate. Ideea a apărut în momentul în care am realizat că voluntarii simt nevoia unei recompensări a efortului lor și un eveniment de amploare, precum Gala pentru Supervoluntari, ar fi o modalitate deosebită de a le mulțumi pentru activitatea din anul care a trecut. În plus este acea zi din an în care ne întâlnim în marea familie a voluntarilor, împărtășim experiențe și primim energie pentru proiecte viitoare.

Reclame

One response to “idei

  1. Pingback: 10 sunt norocoase :) « Plini de idei | Asociaţia Colors

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s